Ο χρόνος είναι ανθρώπινο δημιούργημα για να βάλει τον κόσμο σε καλούπια και να μπορεί να λειτουργεί το σύστημα που κάποιοι εμπνεύστηκαν πριν αιώνες κι εμείς καλούμαστε να βαδίζουμε σύμφωνα με αυτό, μην τυχόν κι αλλάξει κάτι στη νοοτροπία, το νου, τις συμπεριφορές. Είμαστε ‘εδώ’ μόλις για απειροελάχιστο χρόνο σε σχέση με το σύμπαν που ζούμε (αν μπορούσε κανείς να μετρήσει ή να φανταστεί, σχετικά ανέφικτο… μόνο σαν όνειρο).

Παρόλα αυτά , κάθε χρόνο, κάθε έθνος έχει τα δικά του ημερολόγια. Τις δικές του ημέρες, νύχτες που καλούνται οι άνθρωποι που το αντιπροσωπεύουν να πατούν ένα κουμπί κι αυτόματα να μεταφέρονται σε γιορτές, σε χαρές ή σε λύπες κλπ. Μεγαλώνοντας όμως αυτό το κουμπί ‘λειτουργεί’? Πόσες φορές να το πατήσεις? Πόσες φορές να ζήσεις τα ίδια, πάλι από την αρχή. Θα μου πεις, δεν είναι τα ίδια, κάθε χρόνο κάτι διαφορετικό συμβαίνει. Really? Ξανασκέψου.

Ίσως κάποτε (εικάζω) οι γιορτινές ημέρες υπήρχαν για άλλους λόγους. Όσο ζω πάντως, οι γιορτινές ημέρες ξεκινούν με ένα γνώμονα: χρήμα. Σπαταλείστε χρήμα. Βρείτε το, ξεθάψτε το, δουλέψτε για αυτό, καταναλώστε όλη σας τη ζωή για να το αποκτήσετε και μέσα σε μία νύχτα… εξαφανίστε το. Αγόρασε άλλο ένα κοστούμι να φορέσεις (για να μην είναι το ίδιο με πέρυσι), βάλε ένα διαφορετικό φόρεμα κοπελιά (για να μη δείχνεις ίδια με την περσινή φωτογραφία στο Instagram), πάρε τα ακριβά ή φθηνά πούρα κύριε να καπνίσεις και να σου κλείσει η φωνή την επόμενη (αφού το κάνεις για το φαίνεσθαι, δεν είναι μέρος της καθημερινότητας), πάρε ένα ‘κάρο’ άχρηστα υλικά πράγματα να μοιράσεις (για να λες ότι έκανες δώρα σε όλους και δεν ξέχασες κάποιον), γέμισε το καρότσι του super market με 10 διαφορετικά είδη τυριού, 28 σοκολάτες για όλους, αναψυκτικά με τα λίτρα (γιατί θέλεις παραπάνω ζάχαρη στον οργανισμό μετά από ένα λουκούλειο γεύμα – μάθε επιτέλους να τρέφεσαι σωστά για να μην τρέχεις στους γιατρούς να σου διορθώσουν τις μαλακίες που βάζεις στο αίμα σου απερίσκεπτα), 2 ώρες στο κομμωτήριο για να χτενίσεις το τρίχωμα (που μέσα σε 2 ώρες από τα χημικά που έχει πάνω του, θα δείχνει τρισχειρότερο), φτιάξε το μούσι σωστά (τις γωνίες να προσέξεις), γυάλισε τα παπούτσια που πατούν το χώμα (ποιο χώμα θα πεις, άσφαλτο έχει κάτω) … θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες, απλά δίνω κάποια μικρά παραδείγματα πρωτοχρονιάτικης τρέλας που επαναλαμβάνεται κάθε μα κάθε μα κάθε fucking year, που εννοείται πως δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα στο σύνολο των ανθρώπων. Σε ένα ποσοστό όμως? Μήπως αυτό το ποσοστό είναι … ας πούμε 70%? Μην κοιτάς άλλες χώρες, εδώ για την Ελλάδα αναφέρομαι.

Φυσικά , όλα τα παραπάνω τα έχουν διδάξει οι γενιές , οι προηγούμενες, οι τωρινές κλπ.

Αυτό που οι περισσότεροι έχουν ξεχάσει ή αμέλησαν να διδάξουν είναι … ο χρόνος δεν έχει σημασία. Οι αλλαγές στα ημερολόγια δεν έχουν σημασία. Η ώρα που τη γιορτάζουμε , σίγουρα δεν έχει σημασία. Τα υλικά δώρα, δε θα κάνουν κάποιον παραπάνω χαρούμενο εκτός από μία απειροελάχιστη συμπαντική στιγμή που διαρκεί κάποια δευτερόλεπτα. Απλώς ανεβάζουν αδρεναλίνη από την αναμονή κι αυξάνουν τις ενδορφίνες στον οργανισμό (οι ενδορφίνες είναι οι ορμόνες τις ευτυχίας, όπως αποκαλούνται, προκαλώντας ένα διαφορετικό αίσθημα στον οργανισμό, για κάποιο απειροελάχιστο χρονικό διάστημα).

Θέλεις παιχνίδια? Να θυμίσω ότι παιχνίδι, παιγνίδιο ή παίγνιο αποκαλείται η δομημένη δραστηριότητα που διεξάγεται με σκοπό την ψυχαγωγία ή ασκείται σαν εκπαιδευτικό εργαλείο. Τα παιχνίδια υπάρχουν σε διάφορες μορφές: επιτραπέζια, ηλεκτρονική, άυλη, υλική κ.ά.

Μήπως φέτος να κάνουμε μία μικρή παρασπονδία? Να είναι τα δώρα όχι παιχνίδια, αλλά μέσα από την ψυχή? Μήπως να ανταλλάξουμε όμορφα πραγματικά συναισθήματα, όχι λόγια, όχι ύλη. Ας  μη φοράς ένα ψεύτικο χαμόγελο που ταιριάζει ασορτί με το υπόλοιπο look που έχεις επιλέξει να φτιάξεις, για να δείχνεις ασορτί με το σύνολο. Ας μη μοιράσεις ‘χρήμα’ σε περιτύλιγμα. Η ανταλλαγή πραγματικών συναισθημάτων σε αυτή την περίοδο που διανύουμε είναι πιο σημαντική από ποτέ. Όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά.

Σήμερα είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς. Σήμερα είναι 31 Δεκεμβρίου του 2016. Σήμερα είναι Σάββατο. Σήμερα (μία άλλη εκδοχή) είναι μία πανέμορφη ημέρα που ξημέρωσε, ίδια ακριβώς με τις προηγούμενες και τις επόμενες χωρίς καμία απολύτως διαφορά. Καταλαβαίνεις ότι όλα είναι στο μυαλό μας, όλα είναι ένα δημιούργημα ανθρώπινο. Όλα είναι μία σύλληψη κάποιου, πάνω στην οποία βαδίζουν άπειρες γενιές, χωρίς να αποκλίνουν ούτε δέκατο του χιλιοστού. Μήπως… λέω μήπως… να μετατοπίσουμε ένα χιλιοστό φέτος, προς μια άλλη κατεύθυνση?

Να είσαι χαρούμενος κι ευτυχισμένος που ξημέρωσε και βλέπεις ακόμη μία φορά το φως της ημέρας, συναντώντας τους ανθρώπους που επιλέγεις να έχεις γύρω σου. Να σε χαροποιεί που κάθε κύτταρο του οργανισμού είναι ζωντανό, αναπνέει.

Και ρίξε ένα αναπάντεχο φιλί… για να ταρακουνήσεις λίγο το σύμπαν.

 

Advertisement